Oku!


En son ne zaman bir kitap veya makale okudunuz?

Günlük okuma alışkanlıklarınız, facebook güncellemeleri veya tweet okuma ile mi sınırlı? Ya da en son sadece yiyecek kutusunun üzerindeki talimatları mı okudunuz. Düzenli okuma alışkanlığı edinmeyen sayısız insanlardan biri iseniz , birşeyleri kaçırmış olabilirsiniz : okumanın birçok faydaları vardır ve bunlardan birkaçı aşağıda sıralanmıştır.

1. Zihinsel Uyarım
Çalışmalar göstermektedir ki; beynin zihinsel uyarı alması Alzheimer ve Demans hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatmaktadır. (ve hatta önlediği) Beyni aktif ve birşeylerle mesgul tutmak gücünü kaybetmesini önlemektedir. Beynin de vücudun herhangi bir kası gibi, güçlü ve sağlıklı olmasını devam ettirmek için egzersize ihtiyacı vardır. “Kullan ya da kaybet” Bu söz daha çok kaslar için kullanılsa da şimdi, özellikle “kullan ya da kaybet” ifadesi aklınıza geldiğinde, bulmaca çözün, satranç gibi beyni uyaran oyunlar oynayın. Ve kitap okuyun.

2. Stres Azalması
Eğer işinizde stress altındaysanız, ya da özel ilişkinizde, veya günlük yaşantınızın başka bir evresinde, kitap okuduğunuzda hepsi uzaklaşıyor. İlgi çekici bir makale kadar sizi rahat ettirecek birşey yoktur. İyi yazılmış bir roman ile başka alemlere sürüklenerek, gün içerisinde üzerinize yığılan gerginliğin azalmasını, tüm vücut ve zihninizin dinlenmesini sağlarsınız.

3. Bilgi
Okuduğunuz her şey ile yeni bir bilgi edinirsiniz ve bu bilgileri ne zaman ve nerede kullanacağınız hiçbir zaman bilemezsiniz. Sahip olduğunuz her bilgi herhangi bir sorunu çözmek için sizin çok daha iyi donanımlı olmanızı sağlar. Düşüncelerin yiyeceğidir okumak. Şunu sakın unutmayın, herşeyi kaybedebilirsiniz, işinizi, tutkularınızı, paranızı, sağlığınızı bile kaybedebilirsiniz. Ama sahip olduğunuz bilgiyi kaybedemezsiniz.

4. Kelime haznesinin artması
Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelime öğrenirsiniz. Bu kelimeleri de kaçınılmaz olarak da günlük hayatınızda kullanmaya başlarsınz. İyi konuşan biri olmanızın profesyonel yaşantınıza da büyük etkisi olacaktır. Çok okumak yeni bir yabancı dili öğrenmede de size yardımcı olacaktır.

5. Hafıza Geliştirme
Bir kitap okuduğunuz zaman, kitap karakterlerini, onların geçmişleri, hırslarını, hikayenin ana teması olduğu kadar ara yollarını da hatırlamak zorunda kalırsınız. Birazcık hatırlamak normaldir ama beyin öyle muhteşem bir şeydir ki bağlantılı tüm olayları, olayın tamamı ile beraber hatırlayabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, hafızada yer alan her yeni bilgi, beyin yolları ile yenisini oluşturur ve var olanı güçlendirir.

6. Güçlü Analitik Düşünme Becerileri
Sırlarla dolu bir kitap okumayı denediniz mi ve kitap bitmeden gizemi çözdünüz mü? Eğer öyleyse, eleştirel ve analitik düşünmeyi başarabilmiş, sağlanan tüm detayları not alarak ve onları sıralayarak iş yapmayı öğrenmişsiniz demektir.

Hadi bakalım, bilgisayarınızdan kısa bir süre uzaklaşın, bir kitap açın ve ruhunuzu yenileyin…

Leave a comment